MULVADS HVALPETEST 

VEJLEDNING OG FORKLARING

  
 

© copyright – Helle Mulvad   

Hvem kan teste hvalpe og hvordan foregår en hvalpetest?

  Hvad er hvalpetest? Hvorfor skal man teste sine hvalpe, er det ikke hvalpekøberne der selv vælger den hvalp de vil købe? Er det nemmere, som køber,  at vælge en hvalp fra et kuld hvor alle hvalpe er testet? Hvordan kan man bedst sikre sig at hvalp og ejer passer sammen?  

Denne hvalpetest er udviklet af Helle Mulvad som har den fulde copyright på skema og udførelse. Testskemaet er udarbejdet efter mange års erfaring med en lignende hvalpetest der har været brugt i både Danmark og Sverige. Helle blev uddannet hvalpetester i 1989 og blev mentalbeskriver i 1998 og  har siden været med til at uddanne alle mentalbeskrivere i Danmark.  Det er Helle der har udformet hvalpetesten og skema så rækkefølge og skema kan sammenlignes med DKKs mentalbeskrivelse og derfor ser testskemaet ud som det gør i dag. Testen er bygget op efter de samme testmodeller og beskriver hvalpens reaktioner i de forskellige situationer. Alle testmodellerne er udføres ens for alle racer og er alle bygget op over arvelige funktioner hos hunde. 

Da denne hvalpetest er ejet og udarbejdet af Helle Mulvad er det kun Helle og de få hvalpetestere som hun har uddannet til at udføre denne test der må benytte dette skema og testudførelse. Alle hvalpetestere er uddannet mentalbeskriver i DKK og har derfor både et grundigt kendskab til etologi og hundesignaler. Derudover har de erhvervet sig viden om en stor del racers særpræg.

På nuværende tidspunkt er der 2 aktive hvalpetestere ud over Helle selv, der er udlært og må benytte testen, nemlig Eva Labuhn (Sjælland) og Ulla Sonne (Fyn). De har begge certifikat til at teste hvalpe ud fra  Mulvads hvalpetest og har lov til at benytte skemaet. 

En hvalpetest foregår når hvalpen går ind i sin ottende leveuge. Dvs. at den er fyldt 7 uger og ikke må være over 8 uger gammel. Det er vigtigt for testresultatet at denne alder overholdes for at sikre det bedste resultat.  

Hvalpetesten foregår bedst i opdrætterens hjem så man ikke skal transportere hvalpene i bil og risikere at de bliver unødigt bange eller køresyge. Det mest sandfærdige resultat får man hvis hvalpene ikke har været for meget i det rum man vil udføre testen i. Det skal være helt tømt for møbler og andre forstyrrende ting. Opdrætteren kan godt se på når testen udføres så man ved selvsyn ser hvad der foregår og hvordan hvalpene reagere. Hvalpene bliver testet en af gangen og imens er resten af kuldet lukket af vejen sammen med moderen og evt. andre hunde på kennelen.

Man bør få sine hvalpe testet eller vurderet af en uvildig person fordi det giver et bedre billede af hvad de enkelte hvalpe indeholder og om det er over eller underhunde. Det er vigtigt at hver hvalp testes for sig selv uden nærværelse eller indblanding fra andre hunde. Hvalpen kan vise et helt andet billede når den er i flok eller der er en eller flere andre hunde/hvalpe til stede. 

Desværre udvælges de fleste hvalpe stadigvæk når de er sammen med resten af flokken. Der er stadig folk som tror at den hvalp som kommer først er den stærkeste og den man skal vælge. Det er en stor fejl. Den hvalp som kommer først kan lige så godt være den som lige nu er vågen eller hvis den altid gør det så er det måske fordi den har fundet ud af at man skal holde sig til inden de andre bøller kommer for ellers bliver man skubbet ud. Den hvalp der bliver siddende bagerst i lokalet kan sagtens være den stærkeste. Den kommer ikke frem som den første fordi den har styr på tingene og gerne vil have overblik og selv bestemme hvem den hilser på. Alfahunden i en hundeflok er heller ikke altid den der står forrest når der kommer gæster. Man skal selvfølgelig være opmærksom på om den virker trykket og bange så det er derfor den ikke kommer.

Det er vigtigt at man finder den rette hvalp til de hvalpekøbere som man får henvendelse fra. Hvad er det for en hvalp man ønsker sig? Skal det være en brugshund til forsvarstræning, en lydighedshund, en børnevenlig hund til en børnerig familie eller skal det være en enmandshund som skal bruges til løbetræning. Hver hvalp kan være en god hvalp og blive en rigtig god hund i den nye familie hvis de passer sammen. Det kan ikke nytte noget at man sælger en bomstærk hvalp til en uøvet og uerfaren hvalpekøber og det kan heller ikke nytte at sælge en underdanig og stille hvalp til en stærk hundefører der vil arbejde meget seriøst med den nye hvalp. Hvalpetesten kan give en vejledning om hvad det er for en hvalp man har med at gøre og hjælpe hvalpekøberen til at præge hvalpen i den retning man ønsker helt fra starten. Med en hvalpetest får man et lille indblik i hvor hvalpen har sine stærke og svage sider. Hvalpetesten viser ikke kun om det er en mentalt stærk eller svag hvalp men også om den viser samarbejde og interesse for tingene hvilket kan være vigtigt hvis man vil have en hund der skal gå til lydighed eller agility. Testen viser også om hvalpen egner sig bedst til en erfaren hundeejer eller om den kan være en førstegangs hund i en børnefamilie. Er den nysgerrig eller indaktiv og stresser den når den er alene eller når den ikke bliver aktiveret. Det er alle ting som skal passe ind i den enkelte familie og så kommer farve og aftegn ind som noget mindre væsentlig.

Hvalpekøbere glemmer ofte at se på hvad hunden besidder indvendig i hovedet. De vælger ud fra det øjnene ser når de kommer på besøg. Har hvalpen rejst et øre så den ser bedårende ud eller har den en lille hvid plet så den er til at kende fra de øvrige.

Det er altså ikke den hvide plet eller mangel på samme der giver problemer i samspillet hund og menneske fremover, men det som er inde i hovedet på den lille vovse. Det vil sige hundens adfærd, instinkter, egenskaber og drifter. Derfor er det vigtigt at man som ansvarsbevidst opdrætter udvælger sine hvalpekøbere grundigt og forklare dem hvad det er for en race man kan købe i kennelen og ikke mindst hvilke egenskaber man forsøger at fremme i avlen. Det kan sammen med resultatet på en hvalpetest give et godt fingerpeg på hvilken hvalp man kan forvente. Det er vigtigt at man som køber gør sig sine tanker om hvilken type hund man ønsker før man anskaffer en ny hvalp. Hvis hvalpen eller måske racen ikke passer til familien er det en dårlig handel og man det skal man holde sig fra. Vigtigt er det dog at påpege at en hvalpetest ikke er et garantibevis eller en facitliste men en vejledning og et redskab til hvordan man fremover skal motivere sin hvalp i den rigtigt retning.

Det er meget vigtigt at forklare at en hvalpetest ikke er en facitliste på hvad det er for en hund eller et garantibevis på hundens egenskaber og adfærd. Det er en ekstra vejledning og hjælp til at matche hund og ejer. Man kan i de forkerte hænder sagtens få en ”køter” ud af en ellers udmærket hvalp og også få en fornuftig hund ud af en svag og uselvstændig hvalp. Derfor denne opfordring: Få testet dine hvalpe og brug testresultatet til at finde dine hvalpekøbere og hjælp både dig selv og køberne til at få en god hund ud af hvalpen i dens kommende hjem.
Med hver hvalpetest følger en forklaring som beskriver lidt om de muligheder hvalpen viser evner for og måske også lidt anbefaling til hvordan hvalpen bør præges fremover.

Hvis du er interesseret i at få dine hvalpe testet af mig er du velkommen til at ringe og aftale en tid på tlf. nr.: 51 88 68 22

Eller du kan henvende dig til en af de øvrige aktive hvalpebeskrivere: 
Sjælland: Eva Labuhn: tessdale@mail.dk, tlf.nr.: 6118 0925
Fyn: Ulla Sonne, stengeorg@mail.dk, tlf.nr.: 4588 7916

TESTENS UDFØRELSE:

Alle bevægelser skal foregå ret stereotypt, roligt og stille. Der må ikke tales under testen. Hverken testleder og tilskuere imellem eller testleder til hvalpene, kun når hvalpen har taget kontakt til testleder eller når hjælp kræves.

Hvalpene skal vise evnerne uden motivation fra testlederen.

Hvalpene roses kun i begrænset grad for det de gør.

Lokalet som testen foregår i skal være ca. 10 kvadratmeter stort. Hvalpene skal helst ikke have været i rummet før. Der må i rummet ikke være noget der kan tiltrække hvalpenes opmærksomhed. Rummet skal være totalt tømt og rengjort så der ikke er forskellige dufte. Hvalpene testes en ad gangen når de er mellem 7 og 8 uger gamle.

Genstande til testen: en tennisbold, en tøj okse eller lign. , en paraply, en stor sort/hvid fodbold, et gulvskrubbehoved, en klud ca. 50 cm. lang, en lille stol eller taburet som TL. kan sidde på ( evt. børnestol eller klodskasse), et stopur. Alle genstande er nogle som testlederen har med så de alle er fremmede.

Rummet skal være lukket så hvalpene ikke kan slippe ud eller hoppe over afspærringen. Hvalpene må ikke kunne se ud fra lokalet og må ikke kunne se eller høre andre end sig selv. Der skal være mulighed for at TL kan se hvalpen i hele lokalet imens den er der inde. Også når den er der alene, for der skal noteres ned hvordan den opfører sig og hvad den laver.  

Alle resultater på hver hvalp nedskrives i et hvalpetestskema som sammen med en forklaring udleveres til opdrætteren når alle hvalpe i kuldet er testet.  

Oplysning om priser og aftaler om tid til at få testet hvalpe kan ske på tlf. nr. : 51 88 68 22

© copyright – Helle Mulvad

Det er ikke tilladt på nogen måde at kopiere eller bruge denne test eller dele af den uden tilladelse fra ejeren af testmodellen: Helle Mulvad

   Testen vist i billeder klik her

Testskema kopi
Husk det er ikke tilladt at benytte skemaet eller testmodellen af andre end dem som er uddannet af Helle Mulvad til at udføre den .

Lidt om min baggrund for at teste hvalpe klik her

 

 

 

 
free counter